Verdens beste kart

Verdens beste kart

Utstillingen arrangeres som en del av «International Cartographic Congress» som arrangeres annenhvert år. Kongressen i Tokyo ble åpnet av det Japanske kronprinsparet og hadde til sammen ca. 1000 deltagere.

Det blir delt ut priser i syv klasser, der det norske bidraget vant i den desidert største og mest prestisjetunge klassen, nemlig papirkart. Det norske kartet ble vurdert best av bortimot 200 bidrag fra hele verden. Polarinstituttet kartsjef, Yngve Melvær, var selv til stede i Tokyo og kunne motta den prestisjetunge prisen. Den som har laget kartet er kartograf Anders Skoglund i Polarinstituttets miljø- og kartseksjon.

Satellittkartet over Fimbulheimen i Dronning Maud Land er produsert i 2018 og beskriver et langstrakt fjellområde på ca. 600 km. Mye av den norske aktiviteten er konsentrert i dette området. Som utgangspunkt for kartet er det benyttet Landsat-8 bilder der norske stedsnavn etter hvert er påført. Et langstrakt kart over et langstrakt område. En digital versjon av kartet i full oppløsning kan lastes ned fra Polarinstituttet sine nettsider.

Spesielt bemerkelsesverdig er det at Norge vant tilsvarende førstepris på utstillingen for 4 år siden. Også den gang med et kart fra Polarinstituttet, utarbeidet av Anders Skoglund.

Annonser