INSPIRE-konferanse i to land på en gang

INSPIRE-konferanse i to land på en gang

Alsace er et område som franskmenn og tyskere har kriget om mange ganger, men INSPIRE-konferansen valgte de to landene å arrangere sammen.

Konferansens første to dager var viet til workshops og ble holdt i den tyske byen Kehl, på østsiden av Rhinen. Selve konferansen fant sted de siste tre dagene og ble holdt på vestsiden av Rhinen, i den franske byen Strasbourg.

Felleseuropeisk geografisk infrastruktur – på godt og vondt

Årets tema var “INSPIRE a digital Europe: Thinking out of the box”. Implementeringen av INSPIRE-direktivet, som har som hovedmål å innføre en felles europeisk geografisk infrastruktur, har etterhvert kommet i gang i alle EU-land. Derfor er det nå mange som har gjort seg erfaringer de kan dele på konferansen. Implementering av nye standarder skaper hodebry og praktiske problemer, men også store muligheter. I sesjonen “Implementation challenges” ble fremgangsmåter og utfordringer delt og diskutert. Det kunne jo hende at noen i Finland har funnet en lur løsning på problemet de sliter med i Tsjekkia?

Digitalisering står på agendaen og er viktig både for oss i Norge, men også i alle andre land i Europa. Tekniske løsninger, e-goverment og nye portaler skapes i land og regioner. Mange er ivrige etter å vise frem portalene de har utviklet og bruker INSPIRE-data som grunnlag for kartdelen av portalene. Det var mange som gjerne ville vise frem sine nye portaler og digitale løsninger i sesjonen «E-government applications»

Norden foreslo å forenkle

Totalt ni representanter fra ulike deler av den norske geodatabransjen var innom på konferansen. I tillegg stilte flere av våre kollegaer i Sverige, Danmark, Finland og Island. Sveriges representant holdt foredrag på vegne av alle de nordiske landene hvor det både ble oppfordret til å forenkle de eksisterende datamodellene, samt at det ble gitt konkrete forslag til hvordan forenklingen kunne gjøres. Reaksjonene fra publikum var ikke så mange, men til gjengjeld må de kunne sies å ha vært blandede. Det var det nordiske INSPIRE-nettverket som i fellesskap hadde kommet frem til innholdet i presentasjonen. På tampen av konferansen ble det også holdt en presentasjon av distribusjonsløypene i Geonorge, av en representant for Geodata.

Strasbourg er kjent for å være byen som huser EU-parlamentet fire dager hver måned (resten av tiden er EU-parlamentet i Brussel), som hjemsted for den europeiske menneskerettighetsdomstolen, for sine flotte bindingsverkshus, sin deilige mat og gode viner.  En INSPIRE-konferansedag varer til kl 17.30. Det er akkurat i tide til å gå ut, se solen gå ned bak vakre bindingsverkshus og de siste solstrålene speile seg i byens mange kanaler.

Tekst og foto: Kjersti Nordskog
Annonser