Dømt for ulovlig droneflyvning

Dømt for ulovlig droneflyvning

Mannen i Storbritannia ble dømt for å ha flydd en drone blant annet over Buckingham Palace og en fotballstadion med masse mennesker. Han fikk en bot og ble fradømt retten til å fly drone i to år (se hele saken her). Luftfartstilsynet i Norge kjenner ikke til at noen er fradømt retten til å bruke drone, men vet om eksempler hvor droneflyvning har resultert i bøter.

– Det er gitt bøter for ulovlig, farlig flyvning her i Norge. Jeg vet blant annet om en drone som fløy veldig nært et politihelikopter på Ekeberg, hvor eieren av dronen fikk seg en saftig bot. Det sier Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet, til GeoForum.

– I sommer var det dessuten en mann som mistet kontroll over dronen sin i Arendal, som endte med at dronen krasjet inn i et vindu på politistasjonen. Hvilke følger dette har fått kjenner jeg ikke, sier Heggedal, som sier at en ny forskrift om bruk av droner er på vei.

– Etter planen skal den nye forskriften som regulerer bruk av droner være på plass 1. januar 2016, sier Heggedal, som oppfordrer alle til å bruke droner med varsomhet.

– Mange av de nye dronene som kommer fremover er enkle å bruke, men veier gjerne over en kilo. Det er vondt å få en slik i hodet. Man vet heller ikke hvor gode dronene er siden det per i dag ikke finnes noen teknisk godkjenning for slike. Vær på den sikre siden – og hold dronen unna andre mennesker.

Annonser