50 år med Kortdage
50 år med «Kortdage» i Danmark
Som norsk deltaker på de danske Kortdagene, opplevde jeg en konferanse som effektivt markerte et halvt århundre med kart og geodata. Drøyt 800 deltagere, 5 parallelle sesjoner, leverandørutstilling og festmiddag skapte en ramme verdig en 50 års fest. Konferansen, som ble åpnet av Rikke Hougaard Zeberg fra Klimadatastyrelsen, tok for seg kritiske globale utfordringer som geopolitikk, klimaendringer og arealbruk. Hun framhevet viktigheten av tilgjengelig data for bærekraftig utvikling i Danmark.
Teknologisk fremdrift og samarbeid
Danskene viser også stolt fram statistikken som viser at de er langt framme i datadeling og digitalisering av offentlig sektor. Konferansen hadde stort fokus på tilgjengeliggjøring og bruk av felles nasjonale databaser fra etater som Geodatastyrelsen, Miljøstyrelsen og Klimamiljøstyrelsen.
Jeg opplevde også at det var bred enighet om at det er et tett samarbeid mellom de forskjellige etatene og leverandørindustrien for å få til bedre sammenhengende data for et mer framtidsrettet Danmark.
Innovasjon gjennom teknologi
Nico van de Wege fra Ghent University var key-note speaker på dag 2. Han pratet om hvordan de jobber med AI for å detektere bevegelige objekter og hvordan AI kan revolusjonere måten vi tenker på tradisjonell GIS, blant annet ved å demonstrere bruk av shape-filer i ChatGPT. Hans perspektiv ga dybde til diskusjonene om teknologiens fremtid innen geofag.
Kort oppsummert tok programmet for “Kortdage 2024” for seg ulike anvendelsesområder av geodata, med høydepunkter som keynote om Danmarks klimarobusthet, Danmark i 3D, digital tvilling, sesjoner om AI, overvannsproblematikk og miljøovervåkning. I tillegg var det elevkonkurranser og nettverkssesjoner for faglig utvikling.
Hva kan vi lære av de Danske kortdagene?
Jeg tror Danskene treffer bredere på sitt publikum. De er flinkere til å få med brukerne av dataene og ikke bare forvalterne. De store rådgivende konsulentmiljøene er en naturlig del av konferansen, og det er like vanlig å se geografer, biologier, geologer og hydrologer som geodata- og oppmålingsingeniører. Dette skaper både bredde i programmet og de faglige diskusjoner.
Bortsett fra språklige utfordringer med danskene, så er det «deilig å være norsk i Danmark» Takk for meg!
Erik Landsnes
Styremedlem og ansatt i SogeLink