Oslo blir 37 cm høyere

Skifte av høydesystem vil berøre alle som sender inn søknad om byggetillatelse eller forslag til ny reguleringsplan, eller har slike saker til behandling i Plan- og bygningsetaten. I tillegg betyr dette endringer for entreprenører og andre som jobber med bygging og landmåling i Oslo, eller som bruker høydeinformasjonen i det tekniske grunnkartet og reguleringskartet.
– For disse blir det nå viktig å undersøke hvilken høydereferanse som gjelder for de ulike dataene som brukes. Om man ikke er oppmerksom på hvilken høydereferanse som blir brukt i kart og andre data, er det fort gjort å gjøre feil her, sier senioringeniør Rune Kjørmo i Avdeling for geodata i Plan- og bygningsetaten.
Han oppfordrer alle til å være nøye med å kontrollere hvilken høydereferanse som brukes i kart og andre data.
–På den måten unngår man forsinkelser og dermed økte kostnader, sier Kjørmo. Reguleringsplaner som allerede er vedtatt, skifter ikke høydereferanse. Teknisk sett endres høydesystemet i de fleste kartdata og andre høydebærende data fra dagens høydesystem Oslo lokal høyde (OLH) til Normal Null (NN2000).
Vann- og avløpsetaten forbereder også overgang til NN2000 for sine kartdatasett. Etter planen skal alle kommuner i Norge over til NN2000 i løpet av få år.
For ytterligere kommentarer:
Rune Kjørmo, senioringeniør i Avdeling for geodata, tlf.: 23 49 11 56
Rolf Thore Bekkhus, avdelingsdirektør i Avdeling for geodata, tlf.: 23 49 14 84 eller 958 89 074
Tamar Luise Stronegger, kommunikasjonsrådgiver i kommunikasjonsenheten, tlf.: 23 49 12 18